April 22, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

Wanneer werknemers eigenaar zijn van het bedrijf, gebeuren er geweldige dingen

Wanneer werknemers eigenaar zijn van het bedrijf, gebeuren er geweldige dingen

De essentie van eigendom

Bedenk dat toen SRC zijn eerste aandeelhoudersvergadering hield in 1984, een jaar nadat SRC zichzelf uit Global Harvester had verdreven, de totale waarde van het bedrijf $ 54.000 bedroeg. Omdat het bedrijf aanzienlijke schulden had gemaakt om het bedrijf te kopen, was hun verhouding tussen schulden en eigen vermogen een bodemloze 89-tegen-1. Dat betekende dat als ze een enkele lening zouden missen, ze alles zouden verliezen. Dat betekende ook dat als de 100 medewerkers die bij het nieuwe bedrijf kwamen het zouden halen, ze allemaal een actieve rol in het bedrijf moesten spelen. Elk. Enkel. Dag.

Jack Stack, de voormalige algemeen directeur van de Harvester-fabriek en nu de CEO van het nieuwe bedrijf, stond voor een predicament. Hoe kon hij een groep keiharde fabrieksarbeiders overtuigen van de fijne kneepjes van winst- en verliesrekeningen en balansen? Of was die schuld nu hun doodsvijand? Het antwoord dat hij greep was doorway hen te leren dat zakendoen web een spel was. Hij probeerde de zaken niet te bagatelliseren, maar demystificeren. Om te spelen moest je de regels kennen, de score bijhouden en een aandeel hebben in de uitkomst, goed of slecht.

Dat is waar eigendom echt om draait.

Toen Stack en zijn collega’s voor het eerst probeerden zijn medewerkers ervan te overtuigen dat het leren runnen van een bedrijf niet ingewikkelder was dan het leren van de regels van een spel, waren er sceptici en twijfelaars. Sommigen vertrouwden de cijfers die het management fulfilled hen deelde niet. Anderen hadden een hekel aan de verantwoordelijkheid die voortkomt uit transparantie. En toen sommigen van hen hun eerste aandelencertificaat kregen, vroegen ze zich af of ze dat konden ruilen voor een kopje koffie.

Die mensen beseften niet wat het betekende om eigenaar te zijn – en na verloop van tijd verwijderden ze zichzelf uit het bedrijf.

Maar degenen die bleven en het idee van denken en handelen als eigenaren aanvaardden, hebben de afgelopen 39 jaar iets opmerkelijks opgebouwd. In het afgelopen jaar zag bijvoorbeeld een medewerker satisfied een salaris van ongeveer $ 50.000 zijn aandelenportefeuille zes keer zo groot worden.