June 20, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

Waarom uw startup een adviesraad nodig heeft

Meningen geuit door Ondernemer bijdragers zijn van henzelf.

Wees nooit de slimste persoon in de kamer. Zo ja, dan zit je in de verkeerde kamer. Dat is een advies dat ik alle ondernemers zou geven.

Als oprichter is het talent dat je bij je startup inhuurt cruciaal. Hoewel het moeilijk is om werknemers aan te trekken en te behouden, zouden de personen die u aan boord haalt idealiter meer kennis moeten hebben dan u in hun respectieve domeinen. Startups worden immers gebouwd doorway generalisten en opgeschaald doorway specialisten.

Het is geen geheim dat van ondernemers wordt verwacht dat ze op veel gebieden thuis zijn. Desalniettemin, satisfied zoveel aspecten aan het opbouwen van een bedrijf, huren oprichters vaak werknemers in om hiaten in hun kennis of ervaring op te vullen. Toptalent is echter niet goedkoop en dat brengt ons bij een adviesraad.

Hieronder bespreek ik het belang van het hebben van adviseurs, stappen om te zorgen voor de juiste pasvorm, typische voorwaarden die worden aangeboden en manieren om de meeste waarde uit deze relaties te halen.

Gerelateerd: Waarom elke ondernemer een raad van advies nodig heeft

Wat is een adviesraad?

Een adviesraad is een groep individuen die u als leider van een startup vertrouwt om waardevol zakelijk advies te geven. De rol van een adviseur is in wezen om te dienen als mentor voor zowel u als uw bedrijf.

Voor het grootste deel bieden adviseurs doorgaans suggesties of begeleiding op de volgende gebieden:

 • Investeerders vinden
 • Bedrijfscultuur opbouwen
 • Groeitactieken implementeren
 • Werven en behouden van medewerkers
 • Een exitstrategie plannen of uitvoeren

Je board moet divers zijn. Of het nu een CMO is die u kan coachen op het gebied van promoting of een advocaat om te helpen bij juridische uitdagingen, adviseurs zijn bedoeld als aanvulling op u als oprichter. Relaties met deze personen zijn vaak persoonlijk en soms informeel, waardoor beide partijen kunnen communiceren by way of sms, e-mail of videochat.

Gerelateerd: 8 stappen voor het creëren van een effectieve adviesraad

Voordelen van adviseurs

De meest gestelde vraag is: rechtvaardigt de terugkeer van een adviesraad de kosten?

More than het algemeen raad ik alle ondernemers aan om adviseurs in te huren, aangezien de vooruitziende blik van deze personen vaak van onschatbare waarde is. Veel oprichters aarzelen aanvankelijk bij het idee om het eigen vermogen op te geven, maar hebben zelden spijt van deze beslissing naarmate ze verder komen.

Achieved eerdere ervaring te bieden, stellen adviseurs ondernemers in staat om talloze fouten te elimineren die heel goed fataal kunnen zijn voor elke startup. Het duurt maar een paar keer om een ​​investeringsrendement van een adviesraad te vertienvoudigen, en laten we daarom eens kijken naar enkele voordelen van het hebben van adviseurs.

 • Mogelijkheid om kennislacunes op te vullen en uw prestaties als oprichter en CEO te verbeteren
 • Dien als een getuigenis voor uw bedrijf om het vertrouwen bij investeerders en klanten te bevorderen
 • Advies geven about cruciale bedrijfsfuncties om de groei van uw startup te helpen versnellen
 • Creëer geloofwaardigheid als deze ontbreekt in de ogen van zowel interne als externe belanghebbenden

Zodra u besluit dat een adviesraad geschikt is, is het tijd om uw zoektocht te beginnen.

Gerelateerd: 10 redenen waarom toonaangevende ondernemers lid worden van een peer-adviesraad

Leden selecteren voor je board

Het vinden van mensen is makkelijk, maar het vinden van de juiste mensen is moeilijk. Hier zijn enkele ideas waarmee u rekening moet houden bij het invullen van plekken in uw adviesraad.

 1. Evalueer uw behoeften: Welke gebieden mist u het meest op het gebied van kennis? Als het bijvoorbeeld de eerste keer is dat u kapitaal aantrekt, kunt u een adviseur zoeken die ervaring heeft met het omgaan met investeerders. Nadat u uw behoeften heeft vastgesteld, kunt u de zoekopdracht verfijnen.
 2. Maak gebruik van persoonlijke relaties: Idealiter treedt een adviseur op als een naaste vertrouwenspersoon en geeft hij indien nodig op korte termijn advies. Overweeg of u persoonlijke relaties in uw netwerk heeft die waarde kunnen toevoegen aan u en uw bedrijf.
 3. Display screen kandidaten grondig: Doe altijd uw because of diligence. Zorg ervoor dat u de eerdere rollen van een kandidaat onderzoekt en, indien mogelijk, getuigenissen krijgt. Bepaal bovendien of een kandidaat potentiële belangenconflicten heeft die hun oordeel kunnen vertroebelen.
 4. Ga naar ondernemershotspots: Soms zijn geografische hotspots waar andere startups zijn gevestigd de beste plaats om adviseurs te vinden. Veel van deze steden hebben conferenties, congressen en gedeelde werkruimten waar ondernemers en gelijken samenkomen om te netwerken.

Gerelateerd: Wat maakt een geweldige bedrijfscultuur (en waarom het ertoe doet)

Voorwaarden aangeboden aan startup-adviseurs

Als u eenmaal adviseurs in gedachten heeft, moeten beide partijen zich op de verwachtingen afstemmen voordat u een werkrelatie aangaat. Meestal wordt dit vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst waarin de taken, verantwoordelijkheden en vergoedingen van een adviseur expliciet worden beschreven. Hier zijn een paar products die moeten worden opgenomen:

 • Vergaderingen: Wordt van adviseurs verwacht dat ze regelmatig of advert hoc bijeenkomen als dat nodig is?
 • Vertrouwelijkheid: Voorkomt het lekken van informatie die nadelig zou kunnen zijn voor succes.
 • Eigen vermogen: De vergoeding varieert vaak van ,25 tot 1,50% van uw totale aandelen per persoon.
 • Vesting: Contracten variëren in lengte van twee tot vier jaar en het eigen vermogen is dienovereenkomstig verdeeld.
 • Klif: Adviseurs kunnen bijvoorbeeld binnen zes maanden worden beëindigd en u behoudt al het eigen vermogen.
 • Niet-concurreren: Beperkt adviseurs van het aanbieden van soortgelijke diensten aan bedrijven in uw ruimte.
 • Eigendom: Alle ideeën of ontwikkelingen die doorway een van beide partijen naar voren worden gebracht, zijn eigendom van het bedrijf.
 • Openbaring: Wilt u dat adviseurs hun relatie fulfilled uw startup openbaar maken?

Suggestions voor het managen van een adviesraad

 1. Maak regelmatig verbinding: Het is vaak het beste om vergaderingen consequent en van tevoren te plannen. Het stelt adviseurs niet alleen in staat om zich van tevoren voor te bereiden op discussies, maar geeft u ook de mogelijkheid om gebieden aan te wijzen waar u hulp nodig heeft.
 2. Maak een agenda: Maak voor elke discussie een overzicht van de onderwerpen en deel deze van tevoren achieved uw adviseurs. Zorg ervoor dat u problemen waar u niet aan toe komt opvolgt om te bespreken en bewaar bepaalde onderwerpen voor specifieke adviseurs.
 3. Wees open en transparant: Als u niet volledig open en eerlijk bent tegen adviseurs, kunnen zij geen waardevol advies geven. Onthoud dat ze deel uitmaken van uw group en uw succes steunen. Deel niet alleen de hoogtepunten, maar ook de dieptepunten.
 4. Bevorder elke relatie: De kans is groot dat waar je ook aan werkt niet uitkomt. Startups mislukken elke dag om een ​​miljoen verschillende redenen. Het opbouwen van een sterke band met elke adviseur kan leiden tot toekomstige samenwerkingen.

Zoals elke succesvolle ondernemer kan bevestigen, bepalen de mensen waarmee u zich omringt uw succes. Het samenstellen van een adviesraad kan de groei van uw bedrijf op meer dan één manier versnellen en helpen bij het navigeren doorway die oh zo verraderlijke vroege opstartfase, waarin de meeste bedrijven gedoemd zijn te mislukken.

Bedrijfsstrategieën, ondernemersadvies en inspirerende verhalen zijn allemaal op één plek te vinden. Ontdek het nieuwe Ondernemers Boekhandel.