May 21, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

OPEC+ getipt om op koers te blijven wat betreft olieproductieverhoging

OPEC+ getipt om op koers te blijven wat betreft olieproductieverhoging
OPEC+ getipt om op koers te blijven wat betreft olieproductieverhoging

30 juni 2022: Grote olieproducenten onder leiding van Saoedi-Arabië en Rusland zullen naar verwachting vasthouden aan een eerder besloten productieverhoging op donderdag, ondanks oproepen tot grotere verhogingen om de ruwe prijzen te temmen.

De Russische invasie van Oekraïne heeft de zorgen above de olievoorraden vergroot, waardoor de prijzen dit jaar naar recordhoogtes zijn gestegen.

Vlak na een EU-verbod op de invoer van Russische olie tijdens de invasie, kwam het OPEC+-kartel tijdens hun laatste bijeenkomst begin juni overeen om de kranen verder open te zetten dan verwacht.

Maar de prijzen blijven hoog en analisten zeggen dat een uitstel niet in zicht is wanneer de 23 leden van OPEC+ elkaar in de vroege namiddag by means of videoconferentie ontmoeten.

“We mogen een rubberen stempel verwachten”, zegt Jeffrey Halley, analist bij het handelsplatform OANDA. “Aangezien OPEC+ zijn huidige doelstellingen niet eens kan halen, en dat al lang niet meer doet, verwacht ik geen bearish verrassingen.”

De 13 leden van de OPEC, voorgezeten door Saoedi-Arabië, en hun 10 partners, onder leiding van Rusland, hebben de productie in 2020 drastisch verlaagd, aangezien de coronaviruspandemie en de daaruit voortvloeiende lockdowns de vraag sterk deden dalen.

Sinds vorig jaar is de productie weer geleidelijk aan opgevoerd. De afgelopen maanden hebben de Verenigde Staten en andere grote olieconsumenten er bij OPEC+ op aangedrongen om de tabs breder te openen.

De groep besloot tijdens haar laatste vergadering om in juli 648.000 vaten for every dag aan de markt toe te voegen, tegen 432.000 in voorgaande maanden.

Sinds Rusland vanaf 24 februari Oekraïne binnenviel, is de internationale benchmark, Brent North Sea Crude, satisfied ongeveer 17 procent gestegen, terwijl de Amerikaanse benchmark WTI satisfied meer dan 18 procent is gestegen.

Brent handelde donderdag op $ 115,81 per vat, terwijl WTI op $ 109,71 stond.

– Biden op weg naar Saoedi-Arabië –

Ondanks de pleidooien houdt de in Wenen gevestigde Organisatie van de Olie-exporterende Landen – die is opgericht om “de stabilisatie van de oliemarkten te verzekeren” – large aan haar strategie.

Analisten hebben gewaarschuwd dat alleen een recessie de prijzen kan doen dalen.

“De prijzen zullen waarschijnlijk stijgen, tenzij de angst voor een recessie de overhand krijgt”, zegt Ipek Ozkardeskaya, analist bij Swissquote Lender.

Verschillende OPEC+-leden hebben de outputquota niet gehaald, terwijl Iran en Venezuela – en nu ook Rusland – worden geblokkeerd door sancties.

De Verenigde Arabische Emiraten zeiden deze week dat het dicht bij zijn olieproductieplafond was, voorafgaand aan een regionaal bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden, die naar verwachting zal lobbyen voor meer productie.

Biden zal volgende maand een bezoek brengen aan het naburige Saoedi-Arabië, ‘s werelds grootste olie-exporteur, als onderdeel van zijn tournee, maar analisten betwijfelen of dit de OPEC+ zal overtuigen om de productie te verhogen.

Maandag, tijdens de bijeenkomst van de G7-club van geïndustrialiseerde landen in Duitsland, werd de Franse president Emmanuel Macron op digicam betrapt terwijl hij Biden specifics vertelde van een gesprek achieved de leider van de VAE, sjeik Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

Volgens Macron zei Sheikh Mohamed dat de VAE op hun “maximale” capaciteit zat en dat Saoedi-Arabië ook te maken kreeg satisfied een limiet voor het verhogen van de productie.

AFP/Application

Geplaatst op: 2022-06-30T17:39:07+05:00

33831