May 19, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

VK is van plan pijpleidingen naar de EU af te snijden als de gascrisis in Rusland heviger wordt

Het VK zal de gaslevering aan het vasteland van Europa stopzetten als het wordt getroffen doorway ernstige tekorten in het kader van een noodplan waarvan energiebedrijven waarschuwen dat het een disaster op het continent kan verergeren.

Nu Europese landen het vooruitzicht hebben dat Rusland de gasexport stopzet, dreigt het Britse system om pijpleidingen naar Nederland en België af te sluiten de drang naar internationale samenwerking op het gebied van energie te ondermijnen.

Het afsnijden van zogenaamde interconnectorpijpleidingen zou een van de eerste maatregelen zijn in het kader van het Britse noodgasplan, dat door National Grid zou kunnen worden geactiveerd als de leveringen de komende maanden tekortschieten.

Locatorkaart met de gasverbindingen van het VK met de EU

Europese gasbedrijven hebben een beroep gedaan op het VK om achieved de EU samen te werken en waarschuwden dat het afsluiten van interconnectoren averechts zou kunnen werken als er langdurige tekorten optreden. Groot-Brittannië importeert in hartje winter season grote hoeveelheden fuel van het continent.

“Ik zou ze zeker aanraden [the UK] heroverweeg het stoppen van de interconnectie [in the event of a crisis]”, zegt Bart Jan Hoevers, voorzitter van het European Community of Transmission Program Operators for Gasoline, een machtige groep met onder meer het Italiaanse Snam en Fluxys uit België.

“Want hoewel het gunstig is voor het continent in de zomer, is het ook gunstig voor het VK in de wintertime.”

Het VK zal in september zijn noodplan voor gastekorten aan een stresstest onderwerpen. National Grid zei dat het program jaarlijks werd getest, eraan toevoegend dat de laatste oefening “de omstandigheden zou weerspiegelen”, aangezien Rusland de gasexport naar Europa beknot.

De pijpleidingen zouden worden doorgesneden als onderdeel van een noodplan in vier stappen als er een ernstig tekort aan voorraden zou zijn waardoor de druk op het gassysteem zou wegvallen. Andere noodmaatregelen zijn onder meer het afsluiten van de leveringen aan grote industriële gebruikers en het oproepen van huishoudens om het verbruik te verminderen.

Duitsland en Nederland hebben deze maand hun eigen noodplannen in gang gezet, kolencentrales opnieuw opgestart en de industrie aangespoord om het gasverbruik te verminderen nadat Rusland de gasexport had stopgezet.

Sinds maart werken twee onderzeese pijpleidingen die Groot-Brittannië met België en Nederland verbinden op maximale capaciteit, waarbij 75 miljoen kubieke meter fuel per dag naar het continent wordt geëxporteerd terwijl Europa zich haast om een ​​opslagbuffer op te bouwen tegen verdere Russische bezuinigingen.

Het VK heeft een minimale gasopslagcapaciteit, dus overtollige voorraden, inclusief geïmporteerde ladingen vloeibaar aardgas (LNG), worden naar het continent gestuurd wanneer de vraag in de zomermaanden laag is.

Maar tijdens zeer koude winterperiodes, zoals de storm ‘Beast from the East’ in 2018, heeft het VK volgens analisten maar liefst 20-25 procent van zijn fuel ontvangen by way of zijn tweerichtingsverbindingen met EU-landen.

Hoevers waarschuwde dat de noodprotocollen van de meeste landen niet geschikt waren om te reageren op een geopolitieke crisis, omdat ze oorspronkelijk waren ontworpen om het hoofd te bieden aan “kortere onderbrekingen” zoals een storing in een gasveld of importterminal, niet een langdurig verlies van voorraden .

In heel Europa “moeten er politieke regelingen komen om te weten wat we van elkaar als buurlanden kunnen verwachten in geval van een ernstige disaster”, zei hij.

De Britse regering zei dat ze “volledig vertrouwen” experienced in de continuïteit van de energievoorziening op weg naar de winter season, fulfilled het argument dat ze “een van de meest betrouwbare en various energiesystemen ter wereld” experienced.

Het zei dat het geloofde dat een gasnoodsituatie “uiterst onwaarschijnlijk” was.

Aanvullende rapportage door Jim Pickard in Londen en Joe Miller in Berlijn

LNG wordt geïmporteerd in het VK en vervolgens via de pijpleiding naar de EU gestuurd © Jason Alden/Bloomberg
Bacton Fuel Terminals — gas gaat van hier naar Zeebrugge in België © Jason Alden/Bloomberg