July 12, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

5.000 MW vermogen toe te voegen in systeem: Minister van Energie

01 juli 2022 (MLN): De energie-inflatie, aangedreven doorway de intrekking van brandstof- en elektriciteitssubsidies, duwde de totale inflatie naar een 13-jarig hoogtepunt van 21,3% in juni 2022, van 13,8% in mei 2022 en 9,7% in juni 2021, wat een zware tol eist van het reële inkomen van de consument.

De inflatiewaarde van juni versnelde boven de marktverwachtingen, wat een sterk argument vormt voor een nieuwe renteverhoging in het komende monetaire beleid.

Op sequentiële basis steeg de inflatie met 6,34%, vergeleken achieved ,4% in de voorgaande maand, aangedreven door een enorme stijging van de brandstofprijzen als gevolg van hogere internationale olieprijzen en het einde van subsidies om het vastgelopen IMF-programma nieuw leven in te blazen. Hierdoor steeg de transportindex achieved 24,4% Mother als gevolg van de gemiddelde stijging van de benzine- en dieselprijzen met respectievelijk 39% en 48% Mom.

De recente gegevens van de PBS bevestigden dat er in juni overal sprongen waren op sequentiële basis, inclusief de voedselgroep- en woningindex, dankzij een voortdurende stijging van bederfelijke en niet-bederfelijke voedingsmiddelen en een stijging van de energietarieven.

In een brede inflatie was de voedselmand getuige van een Mother van 5,5%, aangezien er zichtbare sprongen waren in de prijzen van aardappelen, eieren, peulvruchten, plantaardige ghee en bakolie te midden van hogere palmolieprijzen en de waardevermindering van de valuta, satisfied een stijging van 12%- 35%.

Terwijl de woningindex (gewicht: 23,6%) groeide achieved 7,7% Mom doordat het elektriciteitstarief fulfilled 6,08% Mom werd verhoogd. De index zal naar verwachting in juli verder stijgen als gevolg van een verhoging van het basistarief satisfied Rs 7,9 for every eenheid.

Bovendien zorgde een stijging van de dranken in juni voor een stijging van de inflatie fulfilled 7% Mother als gevolg van een aanhoudende stijging van de tabaksprijzen.

Op jaarbasis werd de stijging van de CPI geleid doorway de stijging in transport, voeding, places to eat en motels, onderhoud van huishoudens en apparatuur, dranken, diversen, kleding en schoeisel en huisvestingsindex met ongeveer 62%, 26%, 22%, respectievelijk 19%, 17,6%, 16%, 13,7% en 13,5%, YoY.

Wat de regio betreft, nam de stedelijke CPI in juni 2022 een stijging van 6,19% Mom en 19,84% YoY waar, terwijl de CPI op het platteland in de genoemde maand satisfied 6,57% Mom en 23,55% YoY steeg.

Ondertussen versnelde de stedelijke kerninflatie gemeten doorway non-meals, non-electrical power (NFNE) in juni 2022 tot 11,5% op jaarbasis van 9,7% in de voorgaande maand, terwijl de plattelandskerninflatie op jaarbasis steeg tot 13,6% in de verslagmaand in vergelijking satisfied 11,5% geregistreerd in mei 2022.

Outlook

In deze ongekende tijden oefenen een scherpe stijging van de grondstoffenprijzen en knelpunten in het aanbod inflatoire druk uit op landen die netto-importeurs van olie zijn. Pakistan is ook een van hen die de dupe wordt van de hoge inflatie.

Het fiscale jaar 2022-23 zal naar verwachting een moeilijk jaar worden, aangezien de totale inflatie tussen de 15-20% kan dalen, verwacht de markt achieved een risico dat naar boven is gekanteld als gevolg van valutadepreciatie en stijgende brandstofprijzen als gevolg van heffingen en belastingen. de regering brengt budgettaire wijzigingen aan.

Deze uiteindelijke stijging van de meer dan tien jaar hoge inflatie heeft enige ruimte gecreëerd om de beleidsrente te verhogen om deze inflatie af te koelen.

Ondanks de acties van de SBP met betrekking tot het verbeteren van de liquiditeit, en wat nog belangrijker is, om in overeenstemming te zijn met de voorgestelde budgettaire krimpende instellingen van begroting FY23, zijn de marktdeskundigen van mening dat de SBP de beleidsrente achieved nog eens 50-150 basispunten zou verhogen tijdens de komende MPC-vergadering op 7 juli 2022, gezien de hogere inflatieprognose en waarschijnlijke overeenstemming satisfied het IMF.

Hoewel het IMF-programma kritiek blijft, zijn de voorwaarden die leiden tot een succesvolle IMF Staff members Stage Agreement inflatoir van aard als gevolg van de hervatting van PDL en GST op POL-producten, rationalisatie van elektriciteits- en gastarieven en verdere monetaire verkrapping, aldus een rapport van JS World wide. .

Terwijl de laatste Bloomberg-rapport zei dat het land waarschijnlijk de beleidsrente in het volgende kwartaal satisfied 50 basispunten zou moeten verhogen voordat het IMF-geld ontvangt.

Copyright Mettis Connection Nieuws