May 19, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

VS zet Chinese bedrijven op de zwarte lijst wegens vermeende steun aan Russisch leger

De regering-Biden heeft vijf Chinese bedrijven op een zwarte lijst voor export geplaatst wegens het overtreden van sancties doorway naar verluidt steun te verlenen aan Russische militaire en defensiebedrijven voor en tijdens de invasie van Oekraïne.

De handelsafdeling plaatste de Chinese bedrijven op de “entiteit lijst”, die Amerikaanse bedrijven effectief verhindert om naar hen te exporteren. De bedrijven, die geen wereldwijd erkende namen zijn, zijn Connec Digital, King Pai Technology, Sinno Electronics, Winninc Digital en Environment Jetta (HK) Logistics.

“De actie van vandaag stuurt een krachtige boodschap naar entiteiten en individuen around de hele wereld dat als ze Rusland willen steunen, de VS hen zal afsnijden”, zei Alan Estevez, ondersecretaris van handel.

De zwarte lijst werd aangekondigd terwijl de VS zich steeds meer zorgen maakt around het versterken van de banden tussen Peking en Moskou, vooral nadat Xi Jinping en Vladimir Poetin in februari een verklaring ondertekenden waarin het partnerschap tussen China en Rusland werd beschreven als “geen grenzen”.

De Economic Times meldde in maart dat China zich bereid had verklaard om militaire hulp te verlenen aan Rusland, wat alarmbellen deed rinkelen in Washington.

De afgelopen twee maanden hebben Jake Sullivan, Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, en Lloyd Austin, minister van Defensie, hun Chinese collega’s gewaarschuwd dat Washington krachtig zou optreden als China Rusland militair materieel of hulp zou geven. Amerikaanse functionarissen zeiden dat er geen bewijs was dat China militaire hulp heeft verleend.

Het ministerie van Handel heeft de Chinese regering of het leger dinsdag niet beschuldigd van het leveren van uitrusting aan het Russische leger. “We hebben niet gezien dat China Rusland militair materieel heeft gegeven of dat het systematisch sancties heeft ontdoken”, zei een functionaris van het Witte Huis.

Maar het besluit om de bedrijven op de entiteitenlijst te plaatsen, benadrukte de bredere bezorgdheid more than de banden tussen China en Rusland. Het was ook de eerste keer dat de regering van president Joe Biden Chinese entiteiten bestraft voor het helpen van het Russische leger sinds Poetin de invasie van Oekraïne in februari lanceerde.

Chinese en Russische atoombommenwerpers vlogen vorige maand above de Japanse Zee terwijl Joe Biden in Tokio was, wat de Amerikaanse bezorgdheid verder aanwakkerde. Professionals zeiden dat de oefening duidelijk maakte hoe Peking samenwerkte satisfied Moskou, zelfs toen Russische troepen hun aanval op Oekraïne uitvoerden.

De Chinese ambassade in de VS zei dat Peking een “constructieve rol” speelde bij het bevorderen van vredesbesprekingen en Rusland geen militaire hulp experienced verleend.

“China en Rusland handhaven een normale samenwerking op het gebied van energie en handel, en de legitieme belangen van Chinese bedrijven mogen niet worden geschaad”, zei een woordvoerder van de ambassade, die Washington bekritiseerde voor het opleggen van unilaterale sancties onder zijn “lange-armige jurisdictie”.

Volgen Demetri Sebastopulo op Twitter