May 21, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

Tesla-leveringen dalen als gevolg van China Covid-shutdowns en leveringstekorten

Onderdelentekorten en pandemiegerelateerde productiestops in de Tesla-fabriek in Shanghai veroorzaakten een grote daling in de nieuwste wereldwijde voertuigleveringen van de fabrikant van elektrische auto’s, volgens cijfers die op zaterdag zijn vrijgegeven.

De Amerikaanse autofabrikant gezegd het had in het tweede kwartaal 254.000 voertuigen afgeleverd. Ondanks een stijging van 27 procent 10 opzichte van een jaar eerder, brachten de Chinese shutdowns de eerste opeenvolgende kwartaaldaling in meer dan twee jaar achieved zich mee.

Het leveringscijfer lag ver onder de 350.000 die Wall Street aan het start off van het kwartaal had verwacht, hoewel analisten eind april hun prognoses begonnen terug te schroeven nadat topman Elon Musk waarschuwde dat het cijfer waarschijnlijk ongeveer gelijk zou zijn aan de 310.000 van het eerste kwartaal.

De prognoses zijn de afgelopen dagen opnieuw gedaald, omdat Wall Road heeft geprobeerd te anticiperen op de uiteindelijke effect van de Chinese sluitingen, die gedurende het kwartaal sporadisch aanhielden. De fabriek in Shanghai produceerde vorig jaar ongeveer de helft van de productie van het bedrijf. Tesla is sinds eind maart aan het klauteren om de productie in zijn belangrijkste Amerikaanse fabriek in Fremont op te voeren om een ​​deel van het tekort op te vangen.

Tesla zei dat de laatste leveringscijfers een weerspiegeling waren van “voortdurende uitdagingen in de toeleveringsketen en fabriekssluitingen buiten onze controle”. Het gaf ook aan dat de uitdagingen aan het eind van het kwartaal waren afgenomen, achieved het hoogste maandelijkse productievolume in de geschiedenis van het bedrijf in juni.

Tot zijn recente tegenslag in China was Tesla erin geslaagd om weerstand te bieden aan veel van de druk in de toeleveringsketen die andere autofabrikanten sinds vorig jaar hebben getroffen. Maar het vertrouwen van beleggers is afgenomen sinds Musk’s sombere voorspelling drie maanden geleden, en sindsdien 30 procent van zijn aandelenkoers weggevaagd.

Musk zei eerder deze maand dat het bedrijf 10 procent van zijn bezoldigde personeelsbestand zou schrappen, na een snelle toename van het personeelsbestand in de afgelopen twee jaar.

Volgens de laatste cijfers heeft Tesla in de eerste helft van het jaar in totaal 564.000 afgeleverd, een stijging van 46 procent 10 opzichte van dezelfde periode in 2021. Dat heeft geleid tot een steile klim als het bedrijf enige hoop heeft om de 1,5 meter voor het hele jaar te halen. leveringsdoel dat Musk in april heeft gesteld.