June 20, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

Trump keek twee uur lang naar de rellen van 6 januari op Fox News, hoort de commissie

Donald Trump zat twee en een half uur in zijn presidentiële eetkamer op de middag van 6 januari 2021, kijkend naar live verslaggeving op Fox News terwijl een menigte van zijn aanhangers het Amerikaanse Capitool bestormde, heeft een congrescommissie gehoord.

Het panel dat het geweld onderzoekt, zei donderdagavond dat het bewijs had van meerdere getuigen van het Witte Huis dat de voormalige president de smeekbeden van degenen die het dichtst bij hem stonden – waaronder zijn eigen familie – negeerde om een ​​verklaring af te leggen waarin hij zijn aanhangers opriep om af te treden.

In plaats daarvan hoorde de commissie dat Trump naar de gebeurtenissen op televisie keek, zijn rallytoespraak van eerder op de dag tweette en senatoren belde die de resultaten van de verkiezingen van 2020 moesten bevestigen.

Tegelijkertijd ontvingen de functionarissen van Trump berichten van het Capitool dat de veiligheid van zijn vice-president Mike Pence zo in gevaar was dat leden van zijn veiligheidsdetail voor hun leven vreesden.

Tijdens de primetime-hoorzitting hoorden leden van twee Witte Huis-medewerkers die op de dag aanwezig waren: Matt Pottinger, die werkte als plaatsvervangend nationale veiligheidsadviseur, en Sarah Matthews, een voormalig persmedewerker.

Ze speelden videobeelden af ​​van verschillende mensen die die dag in het gebouw werkten, die allemaal zeiden dat ze de voormalige president niet hadden gezien of gehoord om de wetshandhaving te versterken toen de menigte het Congres bestormde.

Mark Milley, het hoofd van het Amerikaanse leger, vertelde de commissie over zijn verontrusting over het uitblijven van actie. In opgenomen getuigenis zei hij: “U bent de opperbevelhebber en er is een aanval op het Amerikaanse Capitool. En er is niets? Geen oproep? Nul?”

De commissie speelde ook bewijs van meerdere getuigen die vertelden over een confrontatie tussen Trump en officieren van de geheime dienst toen hij probeerde zich bij zijn aanhangers in het Capitool te voegen – ondanks het feit dat ze wisten dat sommigen van hen gewapend waren.

Nadat hij had geaccepteerd dat hij terug moest naar het Witte Huis, ging Trump terug naar zijn kantoor waar hij het geweld live op televisie zag gebeuren.

De commissie hoorde dat Trump medeleven betuigde met zijn aanhangers, zelfs toen ze ‘Hang Mike Pence’ scandeerden.

Cassidy Hutchinson, destijds een medewerker van het Witte Huis, vertelde over een gesprek tussen Mark Meadows, de stafchef van Trump, en Pat Cipollone, de raadsman van het Witte Huis.

“Mark reageerde iets met het effect van: ‘Je hebt het gehoord, Pat, hij vindt dat Mike het verdient, hij vindt niet dat ze iets verkeerd doen.'”

Verschillende getuigen uitten hun alarm over een tweet die Trump om 14.24 uur stuurde, zelfs terwijl functionarissen van het Witte Huis geloofden dat het leven van Pence in gevaar was: “Mike Pence had niet de moed om te doen wat gedaan had moeten worden om ons land en onze grondwet te beschermen. ”

Hutchinson zei dat ze “walging” van de tweet, terwijl Pottinger zei dat hij op dat moment besloot af te treden.

Bennie Thompson, de voorzitter van de Democratische commissie, opende de hoorzitting op afstand vanwege een recente diagnose van Covid-19. Hij vertelde de sessie: “[Trump] negeerde en negeerde de wanhopige smeekbeden van zijn eigen familie – inclusief Ivanka Trump en Don Jr [his daughter and son] – ook al was hij de enige die de menigte kon terugroepen.”

Thompson voegde eraan toe: “Hij kon niet worden verplaatst om van zijn eettafel op te staan ​​​​en de paar treden naar beneden te lopen naar de briefingruimte van het Witte Huis waar camera’s stonden te wachten en erop uit waren om zijn boodschap naar de woeste menigte te brengen.”

De commissie heeft zeven hoorzittingen gehouden die bedoeld waren om de aandacht van de kiezers te heroriënteren op het geweld dat uitbrak na de laatste verkiezingen – en de rol van Trump bij het aanwakkeren ervan. De sessie van donderdag is de laatste in deze reeks, hoewel Thompson zei dat de commissie in september opnieuw bijeen zou komen, wanneer ze haar bevindingen zal blijven uiteenzetten en nieuw bewijsmateriaal zal presenteren.

De hoorzittingen hebben aangetoond hoe Trump door veel van zijn naaste adviseurs te horen kreeg dat hij de verkiezingen had verloren, maar bleef druk uitoefenen op het ministerie van Justitie en individuele staten om de verwerking van de resultaten stop te zetten. Toen hij faalde, moedigde hij zijn aanhangers aan om op 6 januari in Washington DC te protesteren – de datum waarop het Congres de uitkomst officieel bekrachtigde.

Door te laten zien hoe dicht Trump bij het ongedaan maken van de verkiezingsuitslag kwam, hebben de hoorzittingen de voormalige president beschadigd goedkeuringsclassificaties en versterkte de vooruitzichten van degenen die hem zouden kunnen uitdagen voor de Republikeinse nominatie in 2024.

Er zijn hiaten in het bewijsmateriaal van de commissie met betrekking tot wat er op 6 januari in het Witte Huis is gebeurd, als gevolg van ontbrekende sms-berichten die zijn verzonden door agenten van de geheime dienst.

De dienst verwijderde die berichten slechts enkele weken na de rellen vanwege wat het zei een “systeemmigratieproces” was. Slechts één tekst is opgehaald en gedeeld met de commissie, zeiden assistenten.

Thompson en Liz Cheney, vice-voorzitter van de commissie, hebben woensdag een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin ze er bij de geheime dienst op aandringen de verloren gegevens te herstellen en te waarschuwen dat wetten mogelijk zijn overtreden.

“De procedure voor het bewaren van inhoud voorafgaand aan deze zuivering lijkt in strijd te zijn geweest met de vereisten voor het bewaren van federale documenten en kan een mogelijke schending zijn van de Federal Records Act”, zeiden ze.

Elaine Luria, een democratisch lid van de commissie, zei dat ze verwachtten dat leden van de geheime dienst de komende weken zouden getuigen.