June 20, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

Total beschuldigd van medeplichtigheid aan Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne

Total beschuldigd van medeplichtigheid aan Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne

TotalEnergies is het doelwit van een strafrechtelijke klacht waarin de Franse oliemaatschappij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden voor het naar verluidt helpen van het Russische leger bij de invasie van Oekraïne.

In een klacht die donderdag werd ingediend, beweerden de in Bordeaux gevestigde NGO Darwin Climax Coalitions en het Oekraïense Razom We Stand dat een Siberisch gasveld dat gedeeltelijk eigendom is van Full, grondstof heeft geleverd voor vliegtuigbrandstof waarvan wordt vermoed dat het doorway het Russische leger is gebruikt tegen Oekraïense burgers. Het parket van Parijs moet nu beslissen of het een onderzoek opent.

De klacht is een poging om de juridische verantwoordelijkheid te testen van westerse bedrijven achieved investeringen in Rusland met betrekking tot de oorlog van Moskou tegen Kiev, waarbij vermoedelijke oorlogsmisdaden, zoals aanvallen op burgers, betrokken waren. Whole heeft de misstanden ontkend.

De klacht volgt op een beslissing in mei van het hof van beroep van Parijs om de aanklacht tegen Lafarge wegens medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid te handhaven. De Franse cementgroep wordt ervan beschuldigd, by way of een dochteronderneming, betalingen te hebben gedaan aan gewapende groeperingen, waaronder ISIS, tijdens de Syrische oorlog in 2013 en 2014. Lafarge ontkent iets te hebben verweten.

De aanklacht tegen Total is opgebouwd rond aantijgingen van Global Witness die in augustus doorway Le Monde zijn gepubliceerd. De campagnegroep beweerde dat gas uit een veld dat wordt geëxploiteerd doorway Terneftegaz, een bedrijf dat onder gezamenlijke zeggenschap staat van Complete, is verwerkt door een fabriek die eigendom is van Novatek – waarin Whole een minderheidsbelang heeft – en vervolgens is verkocht aan een fabriek die eigendom is van Gazprom en verbonden is met de Russische leger.

Novatek’s main govt Leonid Mikhelson is op de Britse sanctielijst sinds april vanwege zijn banden met de Russische regering. Novatek en Terneftegaz reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Full noemde de beschuldigingen van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in een e-mail “schandalig en lasterlijk”. Zij betwistte de bewering dat het verwerkte gasoline door het Russische leger als brandstof voor zijn vliegtuigen had kunnen worden gebruikt.

Total heeft gezegd dat het geen operationele controle had around Novatek en dat de activiteiten van Novatek geen verband hielden met het Russische leger. Het Franse energiebedrijf heeft sindsdien zijn belang van 49 procent in Terneftegaz verkocht.

“Er wordt niet meer geïnvesteerd in nieuwe projecten” in Rusland, zei Total’s CEO Patrick Pouyanné deze maand. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf vloeibaar fuel uit Rusland zou blijven verschepen “zolang er geen sanctie van Europa op het gasoline is omdat we bijdragen aan de voorzieningszekerheid van Europa”.

“Ongekende niveaus van mediatoezicht” op oorlogsmisdaden in Oekraïne hebben bedrijven die actief zijn in Rusland beroofd van het vermogen om onwetendheid te bepleiten, zei William Bourdon, een van de mensenrechtenadvocaten die de NGO vertegenwoordigt.

Bourdon voerde aan dat een bedrijf op grond van artikel 25 van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof financieel medeplichtig kan zijn aan een oorlogsmisdaad, zolang het op de hoogte was van de daad, zelfs als het niet de bedoeling experienced dat het zou worden uitgevoerd.