June 20, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

GameStop wil zijn meme-geld diversifiëren – TechCrunch

Welkom terug bij Kettingreactie.

Vorige week hebben we gekeken naar web3 zonder de winnaars van web2. Deze week kijken we naar een crossover-aflevering voor meme-investeringen.

Je kunt dit elke donderdagmiddag in je inbox krijgen door je te abonneren op de nieuwsbriefpagina van TechCrunch.


stroom naar de pompers

Een wekelijkse verzending vanaf het bureau van TechCrunch crypto-editor Lucas Matney:

Wat gebeurt er als een meme-aandeel en een meme-activaklasse botsen? Welnu, beleggers hopen in elk geval dat het resultaat een vloedgolf van heel echt geld is.

Deze week lanceerde GameStop een NFT-marktplaats. De ontvangst was niet bijzonder overweldigend, de markt zou naar verluidt ongeveer $ 2 miljoen aan verkoopvolume binnenhalen, wat neerkomt op minder dan $ 50.000 aan transactiekosten op de eerste dag. De dagelijkse volumes zijn in de daaropvolgende dagen gedaald, maar het is verre van een gênante lancering, vooral als je kijkt naar de mislukkingen van concurrerende startende marktplaatsen zoals Coinbase NFT.

GameStop hoopt een omzetgenererende branche te vinden die de afhankelijkheid van fysieke verkopen vermindert. De timing zou beter kunnen zijn voor het bedrijf, aangezien de NFT-dollarvolumes zijn gekelderd omdat de cryptoprijzen een klap hebben gekregen, maar dit is duidelijk nog steeds een visie die is geregistreerd bij het zeer unieke beleggersprofiel van het bedrijf. GameStop is meer dan 40% gedaald ten opzichte van de hoogtepunten van november, maar de afgelopen maanden is het veel minder somber geworden, aangezien de aandelen van het bedrijf zo’n 50% zijn gestegen.

Het uitschakelen van OpenSea – de huidige marktleider – zal geen geringe taak zijn, maar het lijkt er niet op dat GameStop zich richt op een directe feature-for-feature copycat en in plaats daarvan iets anders wil bijdragen aan het ecosysteem.

De meeste secundaire NFT-verkopen vinden plaats op de Ethereum- of Solana-blockchains, GameStop lanceert hun marktplaats op wat een laag-2 van Ethereum wordt genoemd, het is een secundair netwerk dat het grootste deel van de berekening afhandelt, maar nog steeds afhankelijk is van het mainnet Ethereum als het gaat om het opslaan van gegevens op een blockchain.

Dit is een visie op modulaire blockchains waar Ethereum-maker Vitalkik Buterin erg achter staat, maar het maakt de zaken ingewikkeld omdat het crypto-investeerders dwingt zich achter een nieuw netwerk te scharen, aangezien er veel laag-2-opties zijn. GameStop gebruikt momenteel een rollup-netwerk genaamd Loopring om transacties te bundelen, de complicatie is dat je alleen transacties op GameStop kunt uitvoeren met NFT’s die op Loopring zijn geslagen, wat betekent dat je geen populaire collecties zoals CryptoPunks of Bored Apes kunt kopen in de etalage van GameStop.

Dit blijft een riskante keuze voor GameStop, dat waarschijnlijk ondersteuning zal bieden voor andere ketens in de toekomst, maar voorlopig wordt het op een andere reeks rails gelaten die het grootste deel van de NFT-dollars vandaag heeft uitgegeven. Dit lijkt erop te wijzen dat de optie iets meer toekomstgericht is dan je zou verwachten, als dit puur geldklopperij was, hadden ze het bestaande geld effectiever kunnen grijpen door het straight te spelen.

Het hebben van pure bedoelingen brengt je alleen zo ver in de cryptowereld en GameStop realiseren van succes hier blijft een verticale klim omhoog, maar meme-aandelenkopers hebben in de loop der jaren meer uitdagende kansen gerealiseerd, dus hun honger naar risico blijft moeilijk te verzadigen.


de nieuwste pod

Lucas en Anita zijn deze week weer in actie en ze verspilden geen tijd om in de krantenkoppen te komen. In de nieuwsopstelling van deze week waren ze aan het kletsen over ieders favoriete meme-aandeel, GameStop, en zijn gewaagde inval op de NFT-markt, zelfs nadat vorig fiscale jaar een verlies van $ 381 miljoen was geboekt. Ze spraken ook over nog een andere verdwijnende daad van de oprichters van een cryptobedrijf dat miljarden dollars aan andermans geld (yikes) verloor en enkele van de vele lanceringen van crypto-venturefonds doorliep die ze de afgelopen week hebben gezien.

Naveen Jain, oprichter en CEO van Yat, het bedrijf achter die emoji-ID’s die je beroemdheden als Ke$ha hebt zien gebruiken in hun Twitter-bios, was bij hen in de show aanwezig. Jain sprak met hen over het concept van identiteit in zowel web2 als web3, en Anita maakte van de gelegenheid gebruik om hem aan boord te krijgen en lobbyde bij Unicode voor een langverwachte biriyani-emoji. Jullie zijn allemaal welkom.

Abonneer je op Chain Reaction op Appel, Spotify of je alternatieve podcastplatform naar keuze om ons elke week bij te houden.


Volg het geld

Waar startgeld beweegt in de cryptowereld:

  1. Op crypto gerichte donatie-API opstarten Wijziging heeft een seed-ronde van $ 5 miljoen opgehaald onder leiding van Freestyle en NEA.
  2. Farcaster heeft onder leiding van a16z $ 30 miljoen opgehaald voor Merkle Manufactory, het gedecentraliseerde protocol voor sociale netwerken.
  3. Animoca-merken bracht meer dan $ 75 miljoen binnen van investeerders, waaronder Liberty City Ventures en Kingsway Capital om de open metaverse te bouwen in een uitbreiding van een financieringsronde die in januari werd opgehaald.
  4. Platform voor digitaal activabeheer Veilig heeft een strategische ronde van $ 100 miljoen opgehaald onder leiding van 1kx met deelname van investeerders, waaronder Tiger Global en Digital Currency Group.
  5. DeFi-uitleenplatform Morpho Labs ving $ 18 miljoen in een seed-ronde mede geleid door a16z en Variant Fund.
  6. DEX-aggregatieprotocol LI.FI heeft een strategische ronde van $ 5,5 miljoen opgehaald bij investeerders, waaronder 1kx en Dragonfly Capital.
  7. Handelsplatform voor cryptoderivaten Thalex sloot een Series A van € 7,5 miljoen af ​​van Bitfinex, Bitstamp en anderen.
  8. Mals makeneen platform voor liquide inzet, heeft $ 3 miljoen opgehaald voor zijn seed-ronde onder leiding van Eden Block Ventures.
  9. Bravo Royale heeft $ 3 miljoen aan seed-financiering binnengehaald van onder meer Solana Ventures, 6th Man Ventures en anderen voor zijn op NFT gebaseerde Battle Royale-videogame.
  10. MetaOasis DAOeen metaverse vastgoedontwikkelaar, scoorde $ 1,5 miljoen aan startfinanciering onder leiding van KuCoin Ventures.

de week in web3

Een wekelijks kijkje in de gedachten van web3-reporter Anita Ramaswamy:

De meeste crypto-investeerders gebruiken hun digitale valuta niet vaak voor transacties. Ze hebben de neiging om liever vast te houden aan hun crypto in de hoop dat het na verloop van tijd zal waarderen. Maar er is één opmerkelijke uitzondering die talloze Amerikaanse crypto-houders heeft gemotiveerd om afstand te doen van hun tokens: liefdadigheidsgiften.

Onderzoek toont aan dat cryptodonoren eigenlijk genereuzer zijn in hun giften dan degenen die contant geld doneren. De optimist in mij zegt dat dit kan worden beïnvloed door het sterke gemeenschapsgevoel van web3. De cynicus in mij weet dat het ook een slimme financiële zet is voor deze donateurs vanwege de aanzienlijke belastingvoordelen van het doneren van crypto, aangezien het volgens de Amerikaanse belastingwetgeving wordt behandeld als een actief in plaats van contant geld. Ongeacht de motivatie erachter, cryptodonaties kunnen een handig hulpmiddel zijn voor liefdadigheidsinstellingen die op zoek zijn naar nieuwe manieren om geld in te zamelen.

De bullmarkt van 2021 was een zegen voor startups die liefdadigheidsinstellingen helpen bij het faciliteren van deze cryptodonaties, waaronder The Giving Block en Endaoment, die beide het donatievolume op hun platforms gedurende het jaar zagen stijgen. Maar startup Change kiest voor een andere aanpak en ontwikkelt API’s om bedrijven en liefdadigheidsinstellingen te helpen bij het verwerken van donaties. Ik sprak deze week met de oprichters, Sonia Nigam en Amar Shah, om te praten over de zaadronde van $ 5 miljoen die ze zojuist hebben gesloten om de crypto-ruimte te verdubbelen (je kunt daar meer over lezen hier). Ze hebben zich van oudsher gericht op online fiat-donaties, maar zien een sterk potentieel voor crypto-donaties omdat ze geloven dat de blockchain de transparantie kan bieden die donoren wensen, maar niet altijd gegarandeerd is.

We weten al dat het tijdens deze crypto-winter lelijk wordt, dus het is vooral interessant om een ​​startup te zien die deze tijd gebruikt om dieper in zijn web3-mogelijkheden te investeren in plaats van op de rem te trappen of naar de heuvels te rennen. Liefdadigheid geven op de blockchain heeft veel potentieel, maar kan een moeilijke onderneming zijn, dus alleen de tijd zal uitwijzen of startups zoals Change in staat zijn om transparantie te brengen in de ondoorzichtige wereld van non-profitorganisaties of dat ze ondanks hun goede intenties, zoals veel van web3-native regenerative finance (ReFi)-projecten die afhankelijk zijn van inefficiënte, gemakkelijk misbruikte koolstofcompensaties om hun milieudoelen te bereiken. Dit laatste is een onderwerp voor een andere dag, maar ik denk dat het altijd de moeite waard is om na te denken over hoe crypto voorgoed kan evolueren, zelfs als de realiteit van implementatie veel moeilijker is.


TC+ analyse

Hier is een deel van de crypto-analyse van deze week beschikbaar op onze abonnementsservice TC+ van senior reporter Jacquelyn Melinek:

De Amerikaanse regering onderzoekt de impact van NFT’s op intellectueel eigendom
Nadat NFT’s het afgelopen jaar explodeerden, lanceren het US Patent and Trademark Office en US Copyright Office een gezamenlijk onderzoek om de impact van digitale activa op intellectuele eigendomsrechten te onderzoeken. Het onderzoek komt ongeveer een maand nadat senator Patrick Leahy uit Vermont, een democraat, en senator Thom Tillis uit North Carolina, een republikein, de kantoren schreven met het verzoek om NFT’s te onderzoeken, gezien hun exponentiële groei in korte tijd.

Ondanks het dalende NFT-verkoopvolume, is er meer onderliggende kracht in de markt dan je zou denken
Het bearish sentiment op de cryptomarkten is doorgesijpeld naar de NFT-subsector. In de afgelopen 30 dagen is het NFT-verkoopvolume in de top 10 blockchains gedaald, volgens gegevens van NFT-aggregator CryptoSlam. “De NFT-markt was niet geweldig, maar er is nog steeds een groot momentum”, zegt Nick O’Neill, CEO en mede-oprichter van The Nifty, tegen TechCrunch. Zelfs met dat gezegd, is het moeilijk om bearish macro-tegenwind te negeren, merkte O’Neill op.


Fijn weekend en onthoud dat je je kunt abonneren op de TechCrunch-nieuwsbriefpagina om dit elke week in je inbox te krijgen,

Lucas & Anita