June 20, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

Dollar komt op adem terwijl Fed-functionarissen de markt verlaten en nadenken over het rentepad

Artikel inhoud

TOKYO – De dollar zweefde vrijdag onder het hoogste punt van bijna twee decennia in de Aziatische handel, nadat hij van de ene op de andere dag was weggezakt nadat twee beleidsmakers van de Federal Reserve zeiden dat ze de voorkeur gaven aan een kleinere renteverhoging dan de 100 basispunten (bps) waarop beleggers gokten.

De dollarindex, die de valuta meet ten opzichte van zes tegenhangers, steeg met 0,03% tot 108,60, na het bereiken en vervolgens terugvallen van het hoogste niveau sinds september 2002 op 109,29 op donderdag.

Traders hadden tijdens hun vergadering van 26-27 juli de weddenschappen opgevoerd dat de Fed zou gaan voor een supergrote verkrapping, nadat uit gegevens van woensdag bleek dat de inflatie van de consumentenprijzen in het snelste tempo in vier decennia was gestegen.

Advertentie 2

Artikel inhoud

Maar die weddenschappen werden afgezwakt nadat Fed-gouverneur Christopher Waller en Fed-president James Bullard van St. Louis beiden zeiden dat ze de voorkeur gaven aan nog een verhoging van 75 basispunten voor deze maand, ondanks de inflatiecijfers.

Futures van de Fed geven momenteel een kans van 36% op een stijging van 100 bp aan, een daling van ongeveer 70% vóór de opmerkingen.

Zelfs met de terugval ligt de dollarindex op koers voor een derde winnende week, een stijging van 1,58% ten opzichte van afgelopen vrijdag op beide weddenschappen voor een steeds agressievere Fed en omdat zorgen over een resulterende recessie de vraag naar de valuta als een veilige haven aanwakkerde.

“Het momentum blijft bij de Amerikaanse dollar”, zegt Sean Callow, valutastrateeg bij Westpac, en voorspelt dat de dollarindex de komende weken de top 111 zal bereiken.

“Het FOMC zal zowel tijdens de bijeenkomst in juli als daarna hawkish moeten blijven, waardoor de steun voor de opbrengst van de Amerikaanse dollar wordt versterkt.”

Advertentie 3

Artikel inhoud

Ten opzichte van de yen bleef de dollar vlak op 138.98, waarmee hij deze week op koers bleef voor een stijging van 2,1%. Het bereikte voor het eerst sinds september 1998 ‘s nachts 139,38 toen de rente op Amerikaanse staatsobligaties het verschil met hun Japanse tegenhangers vergrootte.

De Bank of Japan is standvastig gebleven in haar inzet voor een ultragemakkelijk beleid om de lauwe economie te ondersteunen, en het wordt algemeen gezien dat ze de stimuleringsinstellingen stabiel houdt tijdens een vergadering volgende week.

De euro bleef vlak op $1.00245, nadat hij donderdag voor een tweede dag was teruggekaatst van onder de pariteit.

De eenheidsmunt daalde tot $ 0,9952 nadat de Italiaanse premier Mario Draghi had aangeboden af ​​te treden, maar dat werd afgewezen door de president van het land.

De eurozone worstelt met een verergerende energiecrisis nu Rusland een gaspijpleiding heeft afgesloten voor regelmatig onderhoud van een week, waardoor de markten zenuwachtig zijn over de vraag of deze weer online zal komen, waarbij Rusland zegt dat dit zal afhangen van de vraag en sancties.

Advertentie 4

Artikel inhoud

Ondanks de onzekerheid zal de Europese Centrale Bank waarschijnlijk vasthouden aan de renteverhoging van een kwartpunt die ze voor volgende week heeft aangekondigd, maar de vooruitzichten blijven ver achter bij de Fed, wat de kracht van de dollar ten opzichte van de euro ondersteunt.

“De USD bevindt zich op een extreem hoog niveau, maar is in het verleden sterker geweest, wat betekent dat er in de huidige context geen duidelijke hindernis is om nieuwe hoogtepunten te bereiken”, schreven analisten van de National Australia Bank in een onderzoeksnota, waarin ze een piek voor de dollarindex tussen 110-111 tegen het einde van het jaar.

“Een voorwaarde voor een ommekeer in de USD is het bewijs dat de EUR een bodem heeft gevonden en, van cruciaal belang, dit zal afhangen van hoe de aanzienlijke krapte in de energievoorziening zich in de winter ontwikkelt.”

Ondertussen betrad het pond het water op $ 1,18265, na een nachtelijke daling naar een dieptepunt in 28 maanden van $ 1,1761. Het is 1,71% gedaald sinds afgelopen vrijdag, op weg naar de slechtste week sinds begin mei, aangezien politieke onrust een schaduw werpt over de valuta.

De risicogevoelige Australische dollar daalde 0,24% tot $0,6732, en keerde terug naar het laagste punt in twee jaar van donderdag van $0,66825, na een scherper dan verwachte daling van de economische groei in belangrijke handelspartner China.

Voor de week is Aussie 1,77% gedaald. De Chinese yuan bereikte een dieptepunt in twee maanden ten opzichte van de dollar en leek klaar voor de grootste wekelijkse daling sinds mei, aangezien de zwakke gegevens twijfels deden rijzen over de economische groeidoelstelling van dit jaar.

(Rapportage door Kevin Buckland; redactie door Simon Cameron-Moore en Kim Coghill)

Advertentie

Opmerkingen

Postmedia zet zich in voor het onderhouden van een levendig maar beschaafd discussieforum en moedigt alle lezers aan om hun mening over onze artikelen te delen. Het kan tot een uur duren voordat reacties op de site worden weergegeven. We vragen u om uw opmerkingen relevant en respectvol te houden. We hebben e-mailmeldingen ingeschakeld – u ontvangt nu een e-mail als u een antwoord op uw opmerking ontvangt, er een update is in een opmerkingenreeks die u volgt of als een gebruiker opmerkingen volgt. Bezoek onze Leidraad voor de community voor meer informatie en details over het aanpassen van uw e-mail instellingen.