May 19, 2024

Difference Business

Meesters van het bedrijfsleven

De Tijd: ‘Decentraler internet komt er, maar moet eerst door fase van desillusie’

Ik heb kennis mogen maken fulfilled De Tijd’s Roland Legrand terwijl in Brussel, België. Het was een ongelooflijk gesprek waarvan ik zeker weet dat het tot een reeks artikelen experienced kunnen leiden. Bedankt voor de eer, Roland.

Bron: De Tijd

De antropoloog en futurist van de digitale wereld Brian Solis is leuk over het internet te hervormen, decentraler en de gebruikers meer macht te geven. Hij noemt wel dat dat website3 doorway een ‘vallei van eerst moet.

Het world wide web is in een derde, world wide web3, een beweging die tussen teen decentralisering op het net meer controle above hun gegevens en te geven. De blockchain speelt een belangrijke rol, de technologie die bezit en transacties bijhoudt in een digitaal sign up.

Het is een antwoord op net 2., het net van de sociale media en de grote internetbedrijven die grote hoeveelheden data about hun gebruikers verzamelen en controleren. Bij de opkomst daarvan was de belofte dat iedereen zich uiten op het web. Solis was toen uitgesproken positief, maar die inschatting is veranderd. ‘Ik geloofde dat internet 2. informatie zou democratiseren en dat iedereen een stem zou geven, zegt antropoloog en futurist Brian Solis, die World wide Innovation Evangelist is bij het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce.

‘De goede kant van de sociale media is dat het ons inderdaad een stem gaf, maar dat is meteen ook de slechte kant. Het bevat ook tot het zaaien van verdeeldheid. Ik experienced niet verwacht dat de samenleving zo kwetsbaar was voor manipulatie en desinformatie’, zegt Solis.

De sociale media werken elke verslaving in de hand door je op basis van het aantal likes en volgers aan te zetten meer te doen op hun internet websites en apps. ‘Dat is een ongezonde verhouding fulfilled technologie en het geeft een verkeerd beeld van wat de betekenis van het leven is. Niemand hoort graag dat hij bezet is, maar we moeten veel meer doen aan het probleem en daarbij hebben we hulp nodig van onze regering’, zegt Solis

Beloftes

Net3 moet daar een alternatief voor vormen. ‘De belofte van internet3 is dat jij de controle krijgt in excess of je gegevens en hoe die worden gebruikt, in de plaats van die gegevens in handen van enkele grote bedrijven zijn die al die informatie controleren’, zegt Solis. Maar, zo vervolgt hij onmiddellijk, ‘dat is de belofte, we zien het nog niet.’

Op dit moment valt een grote ongelijkheid op in het net3-systeem, merkt Solis op. 80 procent van de marktwaarde van non-fungible tokens (NFT’s) is gebaseerd op 9 procent van de accounts. Zo’n tokens zijn eigendomsbewijzen op een blockchain van digitale objecten en groeiden vorig jaar uit tot een ware hoopla. Ook bij de productie van cryptomunten valt die sterke bezitsconcentratie op. ,1 procent van de bitcoin-ontginners is goed voor de helft van de ‘productie’ van de munt.

‘Daarnaast is het heel moeilijk om website3 te beginnen gebruiken’, zegt de futurist. Je moet een digitale portefeuille hebben, cryptomunten zoals bitcoin of ethereum kopen om daar vervolgens een NFT mee aan te schaffen en vervolgens moet die NFT veilig worden opgeslagen. We kunnen klagen above de klassieke banken, maar zij bieden wel een betrouwbare ervaring. De gebruikservaring van world wide web3 zal verbeteren, maar is momenteel een grote hinderpaal.’

Bijna staan ​​de cryptomunten onder druk, met verschillende munten die sinds start out dit jaar minder waard werden (in greenback). Volgens de Amerikaanse durfondernemer Kevin Rose zal projecten ontmoedigen die enkel gericht zijn op geld verdienen.

‘Rose is gefocust op de onderbouw3 die ons van gewone world-wide-web tot maakt’, zegt Solis. De antropoloog haalt er de hoopla-cycle van het onderzoeksbedrijf Gartner bij die geavanceerde hoe een technologie van een piek van digitale verwachtingen afdaalt naar de ‘vallei van de desillusie’ om vervolgens een helling van inzicht op te om uiteindelijk te belanden bij een productief gebruik.

desillusie

Voor net3 denkt Solis ‘dat we aan het get started staan ​​van de tocht naar de vallei van de desillusie. Crashes, het wegvallen van vertrouwen en oplichting kunnen daar deel van de basis’. Maar uiteindelijk zullen er nuttige projecten in de kijker komen en zullen die betere gebruikservaring bieden. ‘We gaan dat niet morgen van volgend jaar zien, maar wel de vijf jaar. Het zal leiden tot ervaringen die we ons nog niet kunnen voorstellen.’

Mensen begrijpen al dat er een zeker waarde verbonden is aan cryptomunten en dat je NFT kunt gebruiken, maar daaruit weten ze niet wat het belang is van een digitale portefeuille om je eigen gegevens te beheren. Bij die gegevens kunnen ook je sociale zitten, een geheel nieuw gegeven zijn. Aan het snappen en gebruiken van internet3 zijn achieved andere woorden wat bewerkt verbonden. Ondernemers, gebruikers en politici kunnen werken om de nieuwe mogelijkheden te benutten en de kwalen van world wide web 2. te bestrijden.

De essentie

Brian Solis is een digitaal antropoloog en futurist. Hij noemt voor de ongezonde invloed die sociale media hebben op gebruikers.

Web3 kan die gebruikers tot belanghebbenden maken en de controle teruggeven above hun gegevens, maar die beloftes zijn nog niet ingelost.

Net3 gaat de tijd door een fase van ontgoocheling, de ‘vallei van de deillusie’, maar de komende vijf jaar komen er nuttige toepassingen en nieuwe mogelijkheden, zegt.